2019. január 2., szerda

45) Multikulti nyaralás - Mogul építészet: Fatehpur Sikri

Amikor 2003-ban összeállítottuk a tervet, hogy mi mindent szeretnénk Észak-Indiában megnézni, akkor az egyik kollégánk azt mondta, hogy Agra, az a "muszáj" kategória, de Fathipur Sikhri ("A győzelem városa") sokkal nagyobb élmény, kihagyhatatlan!
És valóban.

A várost - a korábban említett Shah Dzsahan, a Taj Mahal építtetőjének nagyapja - Akbar építette a 16. század második felében. Az elbeszélés alapján három felesége volt, egy hindu (perzsa származású), egy keresztyén és egy muzulmán. A város a hindu feleségétől fogant első fia, Jehangir születésének a tiszteletére készült.  A várost kb. 15 évig építették és alig 13 évig  (1572-1585) volt a birodalom fővárosa, majd azt vízhiány (vagy egyéb kevésbé ismert okok miatt) miatt mégis áttelepítették Lahorba, majd Agrába; így a hely "szellemvárossá" vált.



A privát fogadóterem, bíróság, vallási diskurzusok színhelye és belseje: az uralkodó az első emeleten, a kör közepén ülve fogadta alattvalóit, ill. döntött a peres ügyekről.


Raja Birbal, Akbar tanácsadóinak a palotája:



A háremhölgyek az emeleten lévő teraszokról követhették figyelemmel az udvarban történteket.


A muzulmán és keresztyén feleségek számára építettett palotabelsők:


 Jehangir anyjának, a hindu feleségnek a palotája:


Majd a palotát elhagyva jutunk el a mecset és a "temető" területére. Az uralkodócsalád tagjainak és más elöljáróknak a temetkezési helye ill. a háttérben a Jama Masjid, a nagy mecset.


A fehér márványból készült mauzóleum a szufik által szentnek tartott Salim Chisti temetkezési helye, ma is sok muzulmán zarándok látogat el ide. A hagyomány szerint hozzá jött el, erre a helyre (a Sikhri nevű faluba) Akbár, és ő jósolta meg a trónörökös születését.



 A mecset ma is élő (péntekenként aktívan használt) istententiszteleti hely:


A kijáratnál pedig az 54 m magas kapun (Ázsiában a legmagasabb!) keresztül távoztunk, sajnos ez az egyetlen nem saját fotónk, hanem innen:
Related image


Ahogy Olivér fogalmazta, a nap mindig szuper érdekesen indult, de aztán egy idő után minden olyan egyforma... Elfáradtak, Boróka kis gyomorpanasszal is küszködött, de jól bírták a strapát. Ebéd után folytattuk az utunkat, és estére már a 205 km-re lévő Jaipurba értünk...
Folyt.köv.




(MA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése